Quantcast
Channel: JINC. ervaren hoe 't werkt
Viewing all 226 articles
Browse latest View live

JINC Brabant opent kantoor

$
0
0

Na een jaar werken bij Seats2Meet in 's-Hertogenbosch opent JINC Brabant op donderdag 29 januari 2015 de deuren van haar eigen kantoor. Wij nodigen u van harte uit om bij de feestelijke opening aanwezig te zijn. Naast dat u een kijkje kunt nemen op onze nieuwe stek, ontmoet u scholen en bedrijven die meedoen met JINC Brabant.

Datum: donderdag 29 januari 2015

Tijd: 16.30 - 18.00 uur

Locatie: kantoor JINC Brabant

Adres: Burg. Loeffplein 5, 's-Hertogenbosch

Graag horen wij uiterlijk 10 januari of u aanwezig kunt zijn door een e-mail te sturen naar brabant@jinc.nl.

Tot ziens op 29 januari!

Met hartelijke groet,

Dymph, Anneloes en Emely

JINC Brabant


Koken met Weten wat je wil

$
0
0

Welke ingrediënten heb je nodig voor de perfecte Bliksemstage? 1. Een stel enthousiaste leerlingen, 2. een leuk Bliksemstagebedrijf, 3. top begeleiding en 4. bijzondere praktische opdrachten. Meng deze goed door elkaar en je krijgt de Bliksemstage bij Vapiano van donderdag 27 november. Een top stage! Tien Weten wat je wil-leerlingen van College de Meer kregen een schort om en een bandana op om de handen uit de mouwen te steken in de verschillende keukens van Vapiano. Resultaat: overheerlijke pizza’s en pasta, nieuwe ervaringen en nog belangrijker.. heel veel geleerd over beroepen in restaurants!

Marijn (manager Vapiano Amstelstraat, Amsterdam) trapte de Bliksemstage af met een voorstelrondje waarna de leerlingen stonden te popelen om al hun vragen te stellen: wat zijn shiftleaders? Wie heeft Vapiano bedacht? Wat doen jullie met het eten dat overblijft? En heeft u leuke collega’s? De antwoorden van Marijn werden driftig genoteerd door de leerlingen om ze zo nooit meer te vergeten. Toen de keuken in! Deeg kneden, uitjes bakken, pizza’s versieren, borden opmaken, pizza’s in de oven schuiven, pasta koken, garneren.. bij Vapiano mocht het allemaal. Met meel in het haar en in de kleren aten de leerlingen vol trots hun eigen pasta en pizza’s op. Natuurlijk mocht meester ook van alles een hapje proeven.

Skander en Mitchell

Weten wat je wil-leerlingen Skander en Mitchell versierden hun pizza’s als echte koks! Een beetje tomatensaus, paprika, wat champignons en natuurlijk kaas. Of ze later ook in een restaurant willen gaan werken? “Hmm, het was wel heel erg leuk, maar ik wil nog steeds graag timmerman worden. Ik ga hier sowieso nog wel een keertje eten.” En wat gaan jullie je coach morgen vertellen als hij vraagt hoe het was? “Het was leuk, lekker en leerzaam!”, aldus Skander.

Nog meer leerlingen dankzij deelnemers Postcode Loterij

$
0
0

JINC is een van de bijna honderd goede doelen die dit jaar een bijdrage van de Postcode Loterij ontvangt. Tijdens het Goed Geld Gala in het DeLaMAr Theater op 26 januari in Amsterdam maakte de Postcode Loterij bekend dat een recordbedrag van 312 miljoen euro verdeeld wordt onder de goede doelen. JINC is erg blij met de bijdrage van 500.000 euro. ‘Hierdoor kunnen we nog meer leerlingen bereiken en uitbreiden naar meer steden in Nederland’ aldus Daniel Roos, directeur van JINC. Hij nam afgelopen maandag de cheque in ontvangst.

De miljoenenschenking aan goede doelen werd mogelijk gemaakt door de 2,5 miljoen deelnemers aan de Postcode Loterij. Van ieder lot dat zij kopen gaat de helft naar goede doelen. 

Honderd kinderen voor een dag de baas van BV Nederland

$
0
0

Donderdag 29 januari namen honderd kinderen uit het hele land voor één dag het stokje over van een baas, CEO, directeur, burgemeester of hoofdredacteur tijdens JINC Baas van Morgen. JINC wil met deze ‘super Bliksemstage’ samen met alle deelnemende bedrijven, laten zien hoe belangrijk een goede start op de arbeidsmarkt is voor ál het talent van morgen. Vooral kinderen die opgroeien in een omgeving met veel werkeloosheid en weinig rolmodellen kunnen hierbij een steuntje in de rug gebruiken.

Een diverse groep van ‘bazen’ uit het hele land deed mee: van de bazen van bedrijven als NS, ABN AMRO en PostNL tot de burgemeester van Eindhoven, de Commissaris van de Koning, de hoofdredacteur van RTL Nieuws, de directeur van Artis, Nuon en het Maasstad ziekenhuis. Leerlingen uit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Almere, Brabant, Den Haag en Kennemerland kregen de kans één dag te ervaren hoe het is om aan het roer te staan van een bedrijf of organisatie. Ook konden zij die dag laten zien wat ze kunnen en vooral hoe ze denken als ze een dag van stoel ruilen met een echte baas. Als ‘Baas van Morgen’ schoven ze aan bij een vergadering, spraken de medewerkers toe, brainstormden en gaven hun visie of een interview.

Rolmodellen en inspiratie

In Nederland leven ruim 500.000 jongeren onder de armoedegrens. Dat is 1 op de 9 kinderen. Vaak groeien zij op in wijken met veel werkeloosheid en laagopgeleiden. Daardoor hebben zij weinig rolmodellen of voorbeelden van wat hun mogelijkheden zijn op de arbeidsmarkt. “JINC Baas van Morgen is bedoeld om kinderen kennis te laten maken met een omgeving die ze van huis uit niet kennen”, aldus Daniel Roos, directeur JINC. “JINC vindt dat ieder kind een eerlijke kans verdient. Daarom leren we ze wat te koop is op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden je daarvoor nodig hebt. JINC Baas van Morgen is een inspirerende ervaring die kinderen met talent een extra steun in de rug geeft.

Conferentie                                                                                                                          

Aan het einde van de dag verzamelden alle bazen en kinderen zich in Amsterdam en Rotterdam. Tijdens een JINC Baas van Morgen conferentie deelden ze hun ervaringen, gaven ze elkaar tips en sloten ze samen de dag af met een blik op de toekomst.

JINC bij Koffietijd!

$
0
0

Daniël Roos, directeur JINC, was vanochtend op bezoek bij Koffietijd in kader van de fantastische donatie van de Postcodeloterij en om te vertellen over JINC Baas van Morgen. Tijdens de uitzending werd een live verbinding gemaakt met de NN Group waar Edu Nur Cetinkaya vandaag de Baas van Morgen is en het stokje overneemt van David Knibbe (CEO). Bekijk hier het item terug vanaf 31.30 minuten.

Bent u naar aanleiding van de uitzending bij Koffietijd enthousiast geworden over JINC en wilt u bijdragen aan onze projecten? Dit kan ook als particulier. Met uw donatie kunnen wij nóg meer jongeren bereiken met onze projecten, zodat ze goed voorbereid zijn op de arbeidsmarkt. Kijk hier voor meer informatie.

 

 

Kantoor JINC Brabant opent deuren

$
0
0

Donderdag 29 januari opende JINC Brabant de deuren van het kantoor aan het Burg. Loeffplein. Na ruim een jaar werken bij Seats2Meat hebben we nu onze eigen vaste stek midden in het centrum van ’s-Hertogenbosch.

Leerlingen David en Sunny van basisschool Fellenoord in Eindhoven hebben het kantoor officieel geopend en hebben het lint doorgeknipt. Zij zijn beide doorgewinterde JINC-leerlingen die al vier keer bij verschillende bedrijven op Bliksemstage zijn geweest. Zij hebben daardoor een beter beroepsbeeld gekregen en dat helpt ze straks om een weloverwogen (studie) keuze te maken. Tot op heden hebben al bijna 2500 leerlingen in Den Bosch en Eindhoven bij 80 bedrijven kennis gemaakt met beroepen en solliciteren.

Dankzij de leerlingen van de Bossche Vakschool en Albert Heijn Rompertpassage waren er heerlijke hapjes en drankjes. Ook is de opening mooi op foto vastgelegd door Christ Clijsen. Een divers gezelschap woonde de opening bij: scholen, leerlingen, grote en kleine bedrijven en verschillende woningbouwcoöperaties. Heeft u de opening gemist? U bent van harte welkom om eens binnen te lopen en een kijkje te komen nemen! Ons adres is: Burg. Loeffplein 5, ’s-Hertogenbosch.  

De Baas van Morgen is… een vrouw

$
0
0

Wat gebeurt er als 100 kinderen in Nederland één dag de baas zijn? Op donderdag 29 januari 2015 was het zover: die dag zette JINC 100 kinderen op de stoel van een baas. En niet de minsten: de bazen van onder andere ABN AMRO, POST NL, ING, Coca-Cola, HP, TomTom en Radio538 verleenden hun medewerking. Zij lieten gezamenlijk zien hoe belangrijk een goede start op de arbeidsmarkt is voor ál het talent van morgen. Een unieke dag met verrassende inzichten.

“Het is vet om de baas te zijn”
De dag begon goed voor de Bazen van Morgen. Vooral de auto met chauffeur of de iets te dure sportauto waarmee ze werden opgehaald, maakte veel indruk. “Maar ik wil hem ook bedanken dat hij mij heeft laten inzien dat het niet alleen draait om een mooie auto. Hij heeft me geleerd dat het draait om een team dat je vertrouwt. Zonder dat kun je geen baas zijn.” In hun bedrijven gingen de Bazen van Morgen aan de slag met vragen van de Bazen van Vandaag. ‘Hoe kunnen we het openbaar vervoer aantrekkelijker maken voor jongeren? Hoe vind je en deel je nieuwe muziek? Waarmee kan een vliegtuigmaatschappij de aandacht krijgen? Wat hebben klanten in de toekomst van een bank nodig?’ Als echte bazen zaten ze vergaderingen voor, deden mee aan brainstorms, stelden vragen in het bedrijf en gaven presentaties. Ook stonden de media te woord en beoordeelden nieuwe producten of ideeën. “Het is vet om de baas te zijn” volgens Mitchel, baas bij WitchWorld Almere. Bilal en Rania weten het na vandaag zeker: zij willen wel CEO van PostNL worden. “Ja, we denken dat het in de toekomst wel beter zal gaan met de post. Herna vond onze ideeën goed en je moet een doel hebben, toch?”
 
Wat staken de Bazen van Vandaag ervan op?
De Bazen van Vandaag staken er het nodige van op. Zo bezoeken jongeren geen websites, ze willen apps, snelle games, animatiefilmpjes en naar coole events.  En ze willen graag bijdragen. Leilani: “Ik ben blij dat ik was uitgenodigd. Ze kunnen kinderen echt wel vaker betrekken voor ideeën. Dan horen ze het van de doelgroep zelf.” Han Blokland (Cofely): “Wat we hebben meegenomen is dat wij als bedrijf toch meer naar de scholen toe moeten. Zeker met het huidge gebrek aan technisch personeel.” Ook de deelnemende scholen waren positief over het effect van één dag: “Als je kinderen vertrouwen geeft, kunnen ze eigenlijk alles. Deze ervaring nemen kinderen voor de rest van hun leven mee”, volgens Jeroen Samwel, docent van het Swelinkcollege.
 
Het belang van de Baas van Morgen
Daniël Roos, directeur van JINC en initiatiefnemer van de Baas van Morgen: “Voor de kinderen is het een unieke ervaring, maar ook de bazen hebben er veel van geleerd. Voor JINC is deze actie belangrijk om te onderstrepen dat ieder kind een eerlijke kans verdient op de arbeidsmarkt. Mijn persoonlijke drijfveer is dat er maatschappelijke verandering komt. Hoe kun je jongeren echt iets meegeven zodat hun ontwikkeling wordt versneld. Het is onacceptabel dat je minder kansen hebt als je wieg op de verkeerde plek staat.  Vandaar ook dat we veel publiciteit willen". En die kwam er. JINC’s Baas van Morgen kreeg – mede dankzij de deelnemende organisaties brede aandacht in landelijke media, waaronder EenVandaag, Koffietijd, Hart van Nederland, Radio 2, AD, Telegraaf, Parool en Volkskrant. Ook online was de Baas van Morgen het gesprek van de dag. #Baasvanmorgen van overdag trending topic op Twitter. Ook belden er tijdens de dag moeders om hun kind aan te melden, kwamen er spontane sollicitaties binnen bij JINC en meldden zich enkele steden waarin JINC nog niet is gevestigd, om de opening van een vestiging in hun gemeente.

De Baas is swag
In de middag kwamen de Bazen van Vandaag en van Morgen bij elkaar in een conferentie om hun ervaringen te delen. De kinderen waren te spreken over hun baas: een aardige, ontspannen, rijke, rustige en interessante man. Een dagje meelopen gaf aan hen een nieuw perspectief. “Ik wil nu toch directrice zijn”, zei Chevenne, baas bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Het gaf zelfvertrouwen: “Ik wil mijn baas bedanken voor het geweldige advies dat je veel zelfvertrouwen moet hebben, maar je team gaat voor”. Soms was de invalshoek onverwacht: “Een baas moet goed Nederlands kennen, want dan kun je hem verstaan. En sportief zijn, zodat zijn collega’s niet de hele tijd koffie en zo voor hem moeten halen”. En er was begrip voor de Baas van Vandaag: “Een baas werkt waarschijnlijk het hardst van allemaal in een bedrijf”. Ondanks alle waardering voor de Bazen van Vandaag en hun goede adviezen, ziet de Baas van Morgen er in de ogen van jongeren toch anders uit. Die is lief, sociaal, grappig, begripvol en jong en heeft ‘swag’. Een vrouw dus, was de conclusie. Of in ieder geval een baas met veel vrouwelijke eigenschappen.

Bekijk hier een filmpje van deze bijzondere dag! Of een videoverslag van de Baas van Morgen bij Sanoma

Deze Blog is geschreven door Mireille Spapens, de bedenker van JINC baas van Morgen. Mireille is Director Brand, Communications & Corporate Responsibility bij Deloitte en zeer betrokken bij de activititeiten van JINC.

And the winner is...

$
0
0

De derde klassen van de Paulus Mavo blijkt een ondernemende groep. De afgelopen weken maakten ze met JINC’s Ondernemen doe je zo! kennis met ondernemerschap. Onder begeleiding van coaches uit het bedrijfsleven schreven 33 leerlingen een eigen ondernemingsplan en analyseerde ze het bedrijf van een lokale ondernemer. Het eindproduct werd gepresenteerd in het statige kantoor van Van Lanschot Bankiers te Haarlem. Waar Daan van den Berg (Van Lanschot), Joyce Langenacker (Wethouder gemeente Haarlem) en John Kruijer (Dunamare) als jury kritische vragen stelden én twee groepjes tot winnaar mochten benoemen.

Tips voor ondernemers
De leerlingen hadden duidelijk voor ogen wat er beter kan: maak een aantrekkelijke website – die ook op een telefoon goed leesbaar is, zorg dat vaste klanten terug blijven komen met een spaarkaartactie en een rommelige winkel?? Dat is echt not done!


Nieuwe hoofdsponsor voor Ondernemen doe je zo!

$
0
0

JINC verwelkomt ABN Amro als nieuwe hoofdsponsor van het project Ondernemen doe je zo! Op maandag 9 maart tekenden Ernst Boekhorst (Manager Sponsoring & Events ABN AMRO en Directeur ABN AMRO Foundation) en Daniël Roos (directeur JINC) het hoofdsponsorcontract. Met een officiële handtekening gaven de directeuren het startschot voor het partnerschap tussen ABN Amro en JINC’s Ondernemen doe je zo! ABN Amro neemt hiermee het stokje over van Deloitte.

Als Partner van de Toekomst ondersteunt ABN Amro iedereen die iets wil bereiken. ABN Amro’s ambitie om jongeren een duwtje in de rug te geven bij het ontdekken van hun talent sluit naadloos aan bij JINC en Ondernemen doe je zo!. Tijdens het project worden de leerlingen gestimuleerd om iets extra’s uit zichzelf te halen, het ondernemerschap te verkennen en te ontdekken of er een echte ondernemer in hen schuilt. JINC kijkt dan ook uit naar een mooie, succesvolle samenwerking!

200 leerlingen aan de slag in de zorg

$
0
0

Van 16 tot en met 21 maart gingen 200 leerlingen op Bliksemstage bij zorginstellingen tijdens de Nationale Week van Zorg en Welzijn. Op maandag 16 maart trapte Anna-Alicia Skilias (jurylid en coach bij AVRO-programma Junior Dance) de Zorgweek af samen met 24 leerlingen van het Munduscollege. De kick-off werd georganiseerd door JINC en Cordaan in samenwerking met SIGRA, ROC van Amsterdam, MBO College West.

Na een swingende warming up onder leiding van Anna-Alicia werd de zorgkennis van de leerlingen getoetst in een rolstoelenrace. Onder luid gejuich werden de rolstoelen al slalommend langs de pionnen gereden. Tijdens de race kregen de leerlingen de opdracht om zo snel mogelijk de belangrijkste menselijke organen op de juiste plek in een pop te stoppen en zorgden zij ervoor dat twee ´patiënten´ met een zere arm een mitella kregen.

Tijdens de Zorgweek gingen leerlingen op Bliksemstage bij onder andere het St. Lucas Andreas, Cordaan en Amsta. Hier maakten zij kennis met beroepen als ouderenverzorger, pedagogisch medewerker, activiteitenbegeleider of maatschappelijk werker.

Nationale Week van Zorg en Welzijn

Tijdens de jaarlijkse Nationale Week van Zorg en Welzijn is iedereen van harte welkom om te komen ervaren hoe leuk, uitdagend en vooral belangrijk het werk in zorg en welzijn is. In Amsterdam en Zaanstreek-Waterland openden dit jaar ruim 60 zorg- en welzijnslocaties hun deuren voor het grote publiek.

 

Van slappe handjes naar een stevige handdruk

$
0
0

“Aan het begin van de ochtend kreeg ik van veel leerlingen een slap handje en keek bijna niemand me in de ogen aan. Solliciteren is spannend en als je door zenuwen wordt overvallen is het best moeilijk om op allerlei dingen tegelijk te letten. Toen ik de leerlingen vertelde over het belang van een goede eerste indruk maakten de slappe handjes gauw plaats voor een stevige handdruk en was het oogcontact snel gemaakt. Op het einde van de training deden ze het allemaal perfect!”. 

In de afgelopen periode vond een groot deel van de Sollicitatietrainingen voor JINC Kennemerland plaats. Ruim 400 leerlingen van het Haarlem College en het Herbert Vissers College (Nieuw Vennep) kregen training van onder meer Manpower, Rabobank, Sims Lifecycle Services, PWN, ING en Liander. Echte professionals stonden voor de klas en dit maakt altijd veel indruk op de leerlingen. Niet alleen de leerlingen leren van een sollicitatietraining, ook voor de trainers leidt het geven van een training vaak tot een eyeopener en nieuwe inzichten:  “Ik had van tevoren niet gedacht dat die jongen met die grote mond het zo goed zou doen!”.

Forse uitbreiding Bliksemstages

$
0
0

JINC Rotterdam groeit! Met de zes verschillende projecten werden in 2014 ruim 8.000 leerlingen bereikt. Maar we zijn er nog lang niet, want het animo voor bijvoorbeeld het Bliksemstageproject is groot. Er staan zelfs scholen op de wachtlijst. Gelukkig kan de capaciteit in de komende jaren fors uitgebreid worden met extra financiering vanuit het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. De ambitie is om binnen 4 jaar 80% van de leerlingen op Zuid minimaal 1x per jaar op Bliksemstage te laten gaan en 50% zelfs 2x. Er zijn veel nieuwe bedrijven nodig die hun deuren open willen stellen voor deze leerlingen, dus heeft u belangstelling om ook een keer een groepje te ontvangen, laat het ons vooral weten.

Effectiviteit

Uit onderzoek in samenwerking met Dienst Onderzoek en Statistiek van de Gemeente Amsterdam is gebleken dat leerlingen die minimaal 2x per jaar op Bliksemstage gaan een beter beroepsbeeld hebben. Zo weten ze beter welke beroepen er zijn, welke opleidingen je voor deze beroepen moet volgen en wat bij ze past. Daarnaast vergroot een Bliksemstage de context van de leerlingen: 76.4% van de leerlingen was nooit eerder bij een vergelijkbaar bedrijf geweest.

ManpowerGroup geeft samen met relaties Sollicitatietraining

$
0
0

“Ik kijk ieder jaar weer uit naar deelname aan dit JINC-project”, vertelt Alinda Hofstra, operationeel manager bij Manpower Flevoland. Op 21 januari gaf zij samen met collega’s van ManpowerGroup sollicitatietraining aan 109 vmbo-leerlingen van het Echnaton. Voor deze training nodigde ManpowerGroup zeven relaties uit om met elkaar de ochtend te verzorgen en de leerlingen alle ins en outs van het solliciteren te leren.

“Het is heel leuk om samen met een relatie iets voor een ander te kunnen betekenen. Dat schept echt een band en versterkt de relatie. Daarnaast is de maatschappelijke betrokkenheid door jongeren al in een vroeg stadium meer kansen te geven op de arbeidsmarkt voor mij heel waardevol. Ik kan het geven van een sollicitatietraining dan ook aan iedere (HR)manager aanraden!”. Ook Andy Goossens, teamleider bij Cascade, blikt met een positief gevoel terug op de training: “Het geeft veel voldoening om dit te mogen doen. Via deze training heb ik een kleine bijdrage kunnen leveren aan de toekomst van de leerlingen. Het is toch prachtig als je dat voor iemand kunt betekenen!”

ManpowerGroup en JINC
Om de projecten van JINC mogelijk te maken en structureel aan te kunnen bieden, wordt JINC grotendeels door het bedrijfsleven gefinancierd. In Almere dragen dertien organisaties financieel bij. Een daarvan is ManpowerGroup en sinds dit schooljaar is deze samenwerking nog verder geïntensiveerd.

Ook deelnemen aan het project Sollicitatietraining?
Dit schooljaar krijgen ruim 400 leerlingen een Sollicitatietraining van professionals uit het bedrijfsleven. Dit project wordt aangeboden aan de 3e en 4e klas van praktijkonderwijs en vmbo. Wilt u met uw organisatie of klas ook aan dit project deelnemen? Neem dan contact op met Noortje van der Meer (nvandermeer@jinc.nl of 036-7607666).

De bazen van Ikea Haarlem

$
0
0

Op donderdag 29 januari waren Chaima Ben Hadi en haar klasgenootje Jalila de bazen van Ikea Haarlem tijdens JINC Baas van Morgen. Chaima doet uitgebreid verslag van deze bijzondere dag:

"Op donderdag 29 januari ben ik naar Ikea geweest met Jalila. We waren de bazen van Ikea. Toen we binnen kwamen werden we door alle medewerkers verwelkomd. We hebben eerst ons Ikea kleren en schoenen aangedaan, vervolgens hebben we een vergadering gedaan met de medewekers. Daarna hebben we voor dat de Ikea was geopend, gekeken of alles veilig was. We hebben wat ontbeten, daarna hebben we naar alles gekeken wat van het personeel was. Er zijn verschillende groepen in Ikea. En je kunt ook per groep zien wie, wie is aan de kleren. We zijn ook met Fleur, de interieur designer meegeweest. Zij richt samen met haar team de kamers in. We mochten ook ons eigen kamers maken op papier. Daarna hebben we wat geluncht. We hebben daarna alles even geevalueerd. Het was echt SUPER om een dag de baas van Ikea te mogen zijn!

Nadat we klaar waren in Ikea, zijn we ook nog naar een conferentie in Amsterdam geweest. Daar waren de meeste kinderen gekomen, die mee hadden gedaan aan het project ‘De baas van morgen’. We hebben daar de dag geevalueerd en verteld wat we  van onze bazen vonden. We hebben op posters gezet wat we niet hadden verwacht, hoe je de dag vond... etc. We mochten op het podium staan en presenteren wat we hebben gemaakt.

Ik heb een TOP dag gehad!"

Chaima Ben Hadi, gr.8

Sollicitatietraining van directeuren

$
0
0

Op 16 april trappen Franklin Soetens (Partner Deloitte Eindhoven) en Arjan Gerritsen (Directeur Christiaan Huygens College Olympia) samen “Sollicitatietraining bij de Board” af. Tijdens deze speciale sollicitatietraining leren de directeuren van verschillende bedrijven vmbo-leerlingen de fijne kneepjes van het solliciteren. Directeuren van onder andere Deloitte, Mansveld, DLL, ‘Thuis, Ewals en Groen Bouw en Onderhoud doen mee en staan op 16 april voor de klas van het Christiaan Huygens College.

In totaal nemen 90 leerlingen deel aan de training. Zij bereiden voorafgaand aan de training hun CV en een sollicitatiebrief voor. Tijdens het oefenen van het sollicitatiegesprek duiken de directeuren in de huid van onder andere winkelmanager en stagebegeleider. Alle ins en outs van het solliciteren passeren de revue, en dat begint meestal met basisvaardigheden, zoals: geen petje op, kauwgom uit je mond en een goede handdruk.

Foto: Sollicitatietraining bij Ricoh, november 2014


Leerlingen van LMC Veenoord worden WerkWijs!

$
0
0

Wat doe je als je stage loopt en je mag alleen maar afwassen en vegen? a) Je wordt boos en vertrekt.. “Dit is een stage van niks!” of b) Je maakt het bespreekbaar bij je werkgever en vraagt of je naast het afwassen en vegen ook nog iets anders mag doen.

Het project WerkWijs van JINC richt zich op optie b en in het algemeen op het vergroten van het sociaal-communicatieve repertoire van de leerlingen om het meest effectieve gedrag te kunnen kiezen tijdens stage en werk. Dit schooljaar organiseert JINC Rotterdam deze vaardigheidstraining bij LMC Veenoord.

WerkWijs helpt jongeren hun kansen op een succesvolle stage en werk te vergroten. Werkgevers van Vestia, Humanitas, Woonbron en het Ikazia Ziekenhuis komen in de klas om met de jongeren vaardigheden te oefenen in een realistisch, maar ook veilige omgeving. Dit is voor veel leerlingen de eerste keer dat ze met een werkgever in aanraking komen en horen wat deze van hen verwacht.

Voor jongeren die opgroeien in een omgeving met weinig rolmodellen en veel werkloosheid is het vinden en behouden van een stage of leuke bijbaan geen vanzelfsprekendheid. Het doel van WerkWijs is het vergroten van de werknemersvaardigheden van de jongeren, waardoor zij problemen of situaties sneller én beter bespreekbaar durven maken. Een diploma is het ene ingrediënt voor succes, het andere ingrediënt is het vermogen om werk te krijgen en te houden.

Bijzondere en educatieve ontmoetingen

$
0
0

Solliciteren kun je leren! En van wie beter dan van echte professionals uit het bedrijfsleven? Op woensdag 11 februari gaven verschillende bedrijven sollicitatietraining op het Globe College in Utrecht. Ieder kwartaal nodigt JINC Utrecht directeuren uit om vmbo-leerlingen de fijne kneepjes van het solliciteren te leren en hen te adviseren op het gebied van het vinden van werk en jezelf presenteren.

De sollicitatietrainingen leiden altijd tot bijzondere, inspirerende en educatieve ontmoetingen. De vragen van leerlingen aan de professionals over het werken in een grote organisatie zijn bovendien verrassend en scherp. Zo vroeg een van de leerlingen op het Globe College aan een private banker of hij in zijn vrije tijd wel kan voetballen, want het zou zonde zijn als hij op het veld een hersenschudding oploopt en niet meer kan werken.

Na afloop van de sollicitatietraining is er de mogelijkheid om met elkaar te lunchen en ervaringen uit te wisselen. Uiteenlopende organisaties ontmoeten elkaar. Zo was dit keer de vakbond FNV Bondgenoten aanwezig, maar ook adviesbureau Berenschot, Spotta, ABN Amro, Grontmij, Orga Advies, Stichting Warande, Stichting Vecht & IJssel, Mazars, van Lanschot, Cap Gemini en Addeco. Van zakelijke dienstverlening tot de zorgsector, iedereen was vertegenwoordigd. Op naar een volgende inspirerende ontmoeting.

De juiste keuze door Bliksemstages

$
0
0

Je bent bijna 14 jaar en binnenkort moet je al kiezen voor een studierichting op het vmbo. Geen makkelijke opgave. Wat past bij je? Vind je werken in de zorg leuk? Of doe je liever iets met techniek? Of toch handel? En weet je eigenlijk wel wat de verschillende sectoren inhouden en welke beroepen daarbij horen?

Met Loopbaanoriëntatie en –begeleiding (LOB) proberen docenten samen met de leerlingen antwoord te vinden op dit soort lastige vragen. Zo ook op De Meergronden in Almere. Sinds dit schooljaar zijn zij gestart met het project Bliksemstage van JINC en gaan vmbo-leerlingen een keer per jaar op bedrijfsbezoek.

"Het is iedere keer weer een feestje!"

Van 10 tot en met 13 maart gingen 213 leerlingen op bedrijfsbezoek bij 24 Almeerse organisaties. Ook Paul Groen, teammanager bij Ambulancedienst Almere, ontving een groepje: “Sinds dit schooljaar verzorgen wij via JINC Bliksemstages. Het is iedere keer weer een feestje om jonge leerlingen in aanraking te brengen met ons mooie beroep. Ook de Bliksemstage met De Meergronden was een succes. Tijdens zo’n ochtend kun je ze echt meenemen in onze wereld wat vaak leidt tot leuke en mooie reacties van de leerlingen. Zo antwoorde een van hen op de vraag “Wat doe je als je een hulpvraag of noodsituatie op straat tegenkomt?” met “Als de bliksem 112 bellen en later de opleiding gaan volgen, zodat ik uiteindelijk zelf kan handelen als ik zo’n situatie tegenkom!”.” Ook Carolien van den Brink, onderwijscoördinator binnen De Meergronden, kijkt positief terug op deze week en de samenwerking met JINC: “De Bliksemstage is een activiteit die er voor de leerlingen echt toe doet. Ze kunnen in de praktijk ervaren wat de verschillende sectoren en beroepen inhouden. Dit maakt dat ze aan het eind van het schooljaar veel bewuster een studierichting kiezen. Onze leerlingen en docenten kwamen dan ook enthousiast van hun Bliksemstage op school terug. En de organisatie door JINC was perfect geregeld. Zowel de school als de bedrijven worden goed voorbereid op het bedrijfsbezoek. Voor ons dus zeker voor herhaling vatbaar!”

Ook deelnemen aan het project Bliksemstage?

Dit schooljaar gaan ruim 1.100 Almeerse leerlingen op Bliksemstage. Dit project wordt aangeboden aan groep 7 en 8 van het primair onderwijs en de 1e en 2e klas van praktijkonderwijs en vmbo. Aan dit project nemen zo’n 60 verschillende bedrijven deel: van de bakker op de hoek tot multinational en van zorg tot techniek. Wilt u met uw organisatie of klas ook aan dit project deelnemen? Neem dan contact op met Noortje van der Meer (nvandermeer@jinc.nl of 036-7607666).

VMBO’ers krijgen sollicitatietraining aan de Zuidas

$
0
0

Op woensdag 1 april worden ruim 100 leerlingen klaargestoomd voor de arbeidsmarkt met een sollicitatietraining aan de Amsterdamse Zuidas. Directeuren en partners van verschillende bedrijven op en rondom de Zuidas leren de jongeren de fijne kneepjes van het solliciteren. De dag wordt georganiseerd door JINC, een non-profit organisatie die jongeren op weg helpt naar een goede start op de arbeidsmarkt. Deelnemende bedrijven zijn o.a. Kempen & Co, Accenture, Willis, NautaDutilh en Höcker Advocaten.

Het doel van de dag is om leerlingen voor te bereiden op het solliciteren bij een bedrijf. Handig voor het vinden van een bijbaan, maar ook voor later. Veel jongeren weten zich namelijk geen raad tijdens een sollicitatiegesprek. Het gaat daarom vaak mis: ze komen ongeïnteresseerd over, zijn niet goed voorbereid en hebben weinig kennis van het bedrijf waar ze solliciteren. 140 leerlingen van College de Meer uit Amsterdam krijgen op 1 april sollicitatietraining van directeuren aan de Zuidas en leren in rollenspellen de fijne kneepjes van het solliciteren.

‘Een sollicitatietraining komt van pas tijdens het zoeken naar en bijbaan en is een goede voorbereiding op de arbeidsmarkt na school. En dat is in deze tijd geen overbodige luxe, zeker niet wanneer je uit een omgeving komt waar het vinden van werk geen vanzelfsprekendheid is’, aldus Daniël Roos, directeur JINC.

Deelnemende bedrijven

De volgende bedrijven nemen deel aan het Zuidasevent van JINC: ABN AMRO BANK, Accenture, Akzo Nobel, Canal Company, Confius, DLA Piper, Heineken, Höcker Advocaten, Houthoff Buruma, HVK Stevens, ID&T, Kempen & Co, Mercedes-Benz Nederland, Nauta Dutilh, S Buddy, Start People, USG Restart en Willis.

Een kijkje achter de schermen bij BrabantWonen

$
0
0

Wat is een woningcorporatie? Welke beroepen kom je daar tegen? En wat voor opleiding moet je volgen om bij een woningcorporatie te kunnen werken? Leerlingen uit groep 8 van OBS het Rondeel en BS De Kameleon kregen antwoord op al deze vragen tijdens een Bliksemstage bij BrabantWonen. Ze kregen een kijkje achter de schermen en mochten een ochtend meekijken op het kantoor, in de wijk en op de bouwplaats.

Tijdens de Bliksemstage hoorden en zagen de leerlingen hoe het is om bij een woningcorporatie te werken en mochten ze ook echt even zelf aan de slag. Ze deden mee aan een quiz, mochten vestigingsdirecteur Marije Buursink interviewen en ontdekten welke opleiding je voor verschillende functies moet volgen. Daarna gingen de veiligheidsschoenen aan en de bouwhelmen op voor een rondleiding op de bouwplaats. Een ander groepje leerlingen ging de wijk in met de wijkbeheerder en kregen van de huismeester te horen wat voor werk hij doet.

Niet alleen BrabantWonen, maar ook de Bossche woningcorporaties Zayaz en De Kleine Meijerij nemen deel aan het project Bliksemstage van JINC.

Foto door Marc Bolsius

Viewing all 226 articles
Browse latest View live