Quantcast
Channel: JINC. ervaren hoe 't werkt
Viewing all 226 articles
Browse latest View live

JINC op zomertoeren!

$
0
0

Het is weer zomer in ons kikkerlandje. Dat betekent: zonnestralen en (tropische) regenbuien en voor JINC dat voorbereidingen getroffen worden voor het nieuwe schooljaar. En ook deze zomer zitten we niet stil!

 De telefoongesprekken vliegen je om de oren bij JINC in de zomer. Alle projecten worden voorbereid en daarbij hoort vanzelfsprekend het (telefonisch) contact met onze partners. ‘Vindt u het leuk om weer mee te doen met een Bliksemstage?’ ‘Kunnen wij weer rekenen op uw expertise bij het project Plannen doe je zo! ?’ Het zijn zomaar wat zinnen die bij elke JINC vestiging te horen zijn. ‘Je heb in deze tijd van het jaar meer tijd om te praten met partners, zorgen dat je op één lijn zit. En dat is leuk, maar ondanks dat, merk ik wel dat ik drukker ben dan tijdens het schooljaar’, vertelt Jantine van Netten, projectcoördinator Carrière Coach en Plannen doe je zo!.

 Ricky Letnom, projectmedewerker Bliksemstage, is nu ook meer bezig dan alleen met de alledaagse werkzaamheden. Zo zegt hij: “volgende week voert JINC een wervingsactie uit. Het team Bliksemstage gaat in koppels door heel Amsterdam bedrijven werven voor de Techniekweek in november”. Bij JINC Rotterdam wordt weer veel tijd besteed aan het werven van Ambachtsbedrijven voor de Ambachtenweken. Zo is elke vestiging ergens anders druk mee bezig.

 Daarnaast wordt elke zomer het lesmateriaal voor de verschillende projecten up-to-date gemaakt. Het lesmateriaal is een cruciaal onderdeel voor een goede voorbereiding en uitvoering van de projecten. Gedurende het schooljaar krijgt JINC feedback op haar projecten. Niet alleen van de partners, maar natuurlijk ook van de leerlingen. Elke zomer evalueert JINC haar lesmateriaal, zodat in het nieuwe schooljaar het lesmateriaal nog beter op maat gemaakt is. Zo kunnen leerlingen projecten als Bliksemstage, Ondernemen doe je zo! en Sollicitatietraining optimaal ervaren.

 


Genomineerden JINC Awards 2014 Rotterdam

$
0
0

Op donderdag 2 oktober trapt JINC Rotterdam samen met al haar relaties het nieuwe schooljaar af tijdens een heuse Awardshow in Theater Zuidplein. Tijdens deze show vallen verschillende trainers en bedrijven in de prijzen! Wie loopt de deur uit met een echte JINC-Award?

De JINC-Awards worden uitgereikt in zeven verschillende categorieën. In elke categorie zijn drie relaties genomineerd. Lees hieronder wie de genomineerden zijn en waarom zij zijn genomineerd:

 

Beste Taalgids:
•    Gelbrig van Wingeren (Transitiemanager, Woonbron)
Gelbrig is een leuke en lieve gids waaraan je kunt merken dat ze het heel leuk vindt om TaalTrips te geven. Daarnaast heeft ze al meerdere collega’s enthousiast weten te maken om ook Taalgids te worden.
•    Bianca Tol (Projectleider Wijken, Woonstad)
Bianca heeft meegeholpen met het opzetten van TaalTrip de Buurt. Daarnaast is ze heel leuk, betrouwbaar en kan ze super goed werven. Zo heeft ze al veel collega’s geworven om leerlingen kennis te laten maken met de buurt Katendrecht.  
•    Vladimir Vukasovic (Bode, Stadhuis)
Vladimir is een super enthousiaste Taalgids en hij laat de leerlingen tijdens de TaalTrip in het Stadhuis op een hele leuke en eigen manier kennismaken met de woorden die in het Stadhuis te leren zijn. Ook heeft hij al een aantal leerlingen elkaar het ‘ja woord’ laten geven in de imposante Trouwzaal van het Stadhuis.  

 

Beste Ondernemen Doe je zo! coach:
•    Lodewijk Lugard (Directeur, Confius)
Lodewijk is een leuke en erg gemotiveerde coach die veel tijd en moeite heeft gestoken in het coachen van de leerlingen. Nadat de leerlingen tijdens het project een ondernemer hadden geïnterviewd is hij met hen naar de stad gereden om ter afsluiting gezellig wat te gaan drinken.
•    Monique van Vliet (Consultant Brand, Communications & Social Corporate, Deloitte)
Monique is bij de eerste ronde van Ondernemen doe je zo! coach geweest en is daarom een van de pioniers van JINC Rotterdam. Ze heeft met veel rust en humor de leerlingen wegwijs gemaakt in de wereld van ondernemers.
•    Michiel Goemans (Directeur, Kinki kappers)
Michiel is een erg bevlogen coach die heel snel contact met de leerlingen maakt en een goede klik met hen heeft. Hij doet er alles aan om de leerlingen zoveel mogelijk te leren en deinst niet terug voor een pittig groepje.

 

Beste Bliksemstagebedrijf:
•    Pameijer, locatie Werkcentrum de Passage

Pameijer is sinds kort partner van JINC Rotterdam en ondersteunt mensen met een beperking bij wonen, leren, werken en het opdoen van sociale contacten. Begin december gingen de eerste Rotterdamse leerlingen op Bliksemstage bij de Groendienst van Pameijer. Pameijer de Passage zei direct ‘ja’ op de vraag of ze een Bliksemstage wilden organiseren. Ze zorgen ervoor dat de Bliksemstages laagdrempelig zijn waardoor leerlingen zich snel op hun gemak voelen en het beste in hen naar boven wordt gehaald. Er zijn zelfs een keer twee leerlingen gebleven na een Bliksemstage, omdat ze het zo gezellig vonden!
•    Brandweer: kazernes de Baan, Bosland, Groene Tuin en Mijnsherenlaan
De brandweermannen hebben het hart op de tong waardoor ze op een hele leuke manier in contact komen met de leerlingen en aansluiting bij hen vinden. Daarnaast weten de verschillende kazernes de Bliksemstages ieder op hun eigen manier interessant en veelzijdig in te vullen; van de wc boenen en uithoudingstesten tot slachtoffers redden in de rookruimte.
•    Mebin
Mebin is een in beton gespecialiseerd bedrijf. Mebin verkoopt, produceert en transporteert beton door heel Nederland. Daarnaast geeft Mebin advies aan andere organisaties over hoe zij beton het beste kunnen gebruiken. Mebin bestaat al sinds 1956 en hoort bij de HeidelbergCement Group. Bij deze groep werken 57.000 mensen van over de hele wereld. Hans laat met heel veel enthousiasme de leerlingen getooid met veiligheidsschoenen en helmen alle hoeken en gaten zien van het betonbedrijf. Bovendien zijn de opdrachten leuk en afwisselend, praktisch en van een goed niveau.

 

Beste Carrière Coach:
•    Rajen Goedan (Teamleider dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, Gemeente Rotterdam)
Rajen denkt altijd mee met JINC over nieuwe vormen van samenwerking. Daarnaast heeft hij een hele relaxte en natuurlijke manier van communiceren met de leerlingen.
•    Monique Meiling (Recruiter, Joulz)
Monique maakte tijdens de eerste bijeenkomst van Carrière Coach kennis met een pittig groepje leerlingen, waaronder een paar echte pubers. Binnen 5 minuten was er echter veel gelach te horen vanuit het groepje. Daarmee behaalde ze direct het belangrijkste en misschien wel moeilijkste doel van die bijeenkomst; het ijs breken.
•    Sten Balvers (Medewerker Sociaal Beheer, Vestia)
Sten is betrokken en heeft er zichtbaar plezier in om met de leerlingen aan de slag te gaan. Hij is direct en relaxt en dat spreekt de leerlingen aan. Daarnaast zet hij zich voor de volle honderd procent in bij meerdere projecten.

 

Beste Sollicitatietrainer:
•    Herbert-Jan Dorrenboom (HR-adviseur, Joulz)
Wij kunnen altijd rekenen op Herbert-Jan. Hij heeft ons meerdere keren uit de brand geholpen. Ook weet hij tijdens een training een leuke en veilige sfeer neer te zetten waarin leerlingen zich op hun gemak voelen.
•    Ingmar Zum Vorde Sive Vording (Teamleider, Humanitas)
Ingmar is een goed rolmodel voor de leerlingen. Hij is begonnen op het LMC Zuiderpark in de techniek en uiteindelijk terechtgekomen in de zorg. Hij is nooit te beroerd om ons uit de brand te helpen, zet zich voor de volle 100 procent in en laat zich niet afschrikken als leerlingen even niet zo gemotiveerd of goed voorbereid zijn. Daarnaast heeft hij al een aantal keer meegedaan aan pilots van nieuwe projecten, zoals WerkWijs.
•    Marchel Lintjens (Senior Manager, Coca-Cola)
Marchel heeft tijdens een Sollicitatietraining grote impact gehad op een leerling met veel problemen. Hij vroeg de leerling om een pen te verkopen en daarover kreeg de leerling een compliment van Marchel. Later, tijdens de mentorles kwam de jongen hierop terug. Hij zei dat hij een compliment gekregen had van iemand uit het bedrijfsleven. De leerling die volgens de docent door zijn gedrag al maanden geen compliment had gekregen liep daarna vol trots en met een big smile op zijn gezicht door de school.

 

Beste Taalgids TT de Haven:
•    Sander Ruisch (Patrouilleboten, Havenbedrijf Rotterdam)
Sander heeft zich vanaf het allereerste begin van de Haven TaalTrip vol overtuiging ingezet. Hij staat met veel enthousiasme voor de leerlingen en heeft zich zo vaak ingezet dat hij inmiddels kan improviseren en allerlei leuke weetjes over zijn eigen werk op de patrouilleboten aan het verhaal toevoegt.
•    Rob Oosterlee (Scheepvaartverkeersleider (VTS), Havenbedrijf Rotterdam)
Rob is een betrokken Taalgids, goed voorbereid en legt de woorden altijd rustig en duidelijk uit. Zijn grote kennis van de haven en zijn kapiteinspak maken altijd grote indruk op de leerlingen.
•    Wendy van Hamburg-Cornelissen (Manager, Havenbedrijf Rotterdam)
Wendy is er vanaf het eerste begin bij. Ze brengt haar verhaal met veel enthousiasme aan de leerlingen. Door haar rust en vrolijkheid heeft zij altijd hele leuke groepjes.

 

Beste docent:
•    Lisette van Dijk (Docent, CBS De Sleutel)
Het is heel prettig om samen te werken met Lisette. Ze is nauwkeurig, betrouwbaar, denkt mee en staat open voor nieuwe projecten van JINC. Als alle docenten zo zouden zijn, is het heel fijn werken!
•    Rob de Vendt (Docent Nederlands, Mavo Delfshaven)
Rob is voor ons de perfecte docent. Hij heeft altijd tijd en is altijd vrolijk. Daarnaast is hij heel enthousiast over JINC en denkt hij altijd met ons mee.  
•    Melissa Ladenius (Docent Zorg en Welzijn, LMC Pro Talingstraat)
Melissa is een vrolijke vrouw en de liefde voor het vak straalt van haar af. Ze denkt met ons mee en is flexibel. Ondanks dat de pro-leerlingen onderdeel uitmaken van een wat lastigere doelgroep, praat zij altijd vol enthousiasme over hen en ziet zij de mogelijkheden in plaats van belemmeringen.

Klaar voor de start, af!

$
0
0

Het schooljaar is begonnen! JINC vliegt uit de startblokken en de eerste projecten zijn alweer begonnen. Zo ook het project Ondernemen doe je zo! Maandag 1 september verzamelden de leerlingen van het Bredero Beroepscollege uit Amsterdam-Noord zich bij de Nederlandse Bank voor de eerste bijeenkomst van acht, waarin de leerlingen een realistisch beeld krijgen van de dagelijkse praktijk van het ondernemen.

In groepjes van vijf werden de leerlingen van het Bredero Beroepscollege aan de hand genomen door een coach met uitgebreide kennis over en ervaring met het ondernemerschap. Verschillende coaches van onder andere KLM namen de leerlingen mee in de wereld van het ondernemen met allen hetzelfde doel: het overbrengen van hun kennis op de leerlingen en hen daarmee meer inzicht te geven in de leuke, maar ook minder leuke kanten van het ondernemerschap.

Na een korte voorstelronde begon de bijeenkomst met een quiz over ondernemerschap, waarna de coaches alle ins en outs over het ondernemerschap met de leerlingen deelden. De leerlingen waren zichtbaar enthousiast en onder de indruk van de verhalen van de coaches. Vervolgens liepen de leerlingen en coaches diverse opdrachten na en kreeg elk groepje een bedrijf toegewezen waar zij uiteindelijk een ondernemingsplan voor gaan opleveren en presenteren. De tijd vloog voorbij en het einde van de eerste bijeenkomst was al snel een feit. Veel leerlingen verlieten de zaal met de woorden: ‘’Ik heb er zin in!’’.

JINC hoopt ook dit schooljaar weer veel jongeren een duw in de goede richting te geven. In de zomer hebben wij ons optimaal voorbereid op opnieuw een succesvol JINC-jaar. Het projectmateriaal is verbeterd en vernieuwd en ook dit jaar maken de leerlingen weer kennis met tal van interessante coaches en bedrijven. Wij zijn er klaar voor, jij ook?! 

JINC slaat op de beursgong!

$
0
0

Morgen vindt een bijzondere gebeurtenis plaats in de 10-jarige geschiedenis van JINC. Onlangs heeft de 150.000e leerling deelgenomen aan één van de projecten van JINC. Om deze bijzondere mijlpaal te vieren zal deze leerling uit groep 7  van de Shri Laksmi basisschool uit Amsterdam de gong luiden voor de officiële opening van de AEX op Beursplein 5.

Beursgong

Iedere ochtend luidt een gast om 09.00 uur de gong om de beurshandel officieel te openen. Deze handeling is al door tal van prominente gasten verzorgd, zoals ministers,  beroemde sporters, televisiepersoonlijkheden, vooraanstaande personen en organisaties.

Morgen om 09:00 uur valt JINC deze eer te beurt. Daniel Roos, directeur JINC zal samen met zijn 150.000e leerling op de gong slaan om de beurshandel te openen. De gongceremonie is live te zien bij RTL Z op tv-kanaal RTL7.

Daniël Roos en 150.000e JINC-leerling slaan AEX beursgong

$
0
0

Amsterdam, 17 september - Vanochtend opende Daniël Roos, directeur JINC,  de beurs op beursplein 5 samen met de 150.000e JINC-leerling, afkomstig van basisschool Sri Laksmi in Amsterdam Zuid-Oost.

Iedere ochtend luidt een gast bij de Beurs van Berlage om 09.00 uur de gong om de beurshandel officieel te openen. Deze handeling is al door tal van prominente gasten verzorgd, zoals ministers,  beroemde sporters, televisiepersoonlijkheden, vooraanstaande personen en organisaties. Dit maal was de eer aan JINC.

‘Veel jongeren verlaten school vroegtijdig en hebben geen idee wat er allemaal te koop is op de arbeidsmarkt. Vaak komen ze uit wijken met hoge werkloosheidscijfers waar het opleidingsniveau laag ligt. Wij laten ze op jonge leeftijd al proeven aan verschillende beroepen: de beste manier om ze te helpen bij het maken van een keuze is om ze zelf te laten ervaren hoe het is’, aldus Daniël Roos.

Shri Laksmi School
De leerling die samen met Daniël Roos - directeur JINC -  de beursgong luidde, zit in groep 7 van de Shri Laksmi School. De Shri Laksmi School is een basisschool op Hindoeïstische grondslag in Amsterdam-Zuidoost. De Shri Laksmi School verzorgt in principe hetzelfde onderwijs en hanteert dezelfde kerndoelen als alle andere basisscholen in Nederland, met als belangrijk verschil dat er vanuit een Hindoe-levenshouding wordt gewerkt. 

Beelden bijzondere gebeurtenis JINC

$
0
0

Woensdag 17 september 2014 gaat in de boeken als een bijzondere dag voor JINC. Daniël Roos, directeur JINC, opende de beurs op beursplein 5 samen met de 150.000e JINC-leerling. Naast leuke foto’s zijn er ook beelden van de beursgong.

Bekijk hier en hier de beelden!

 

 

And the winner is........

$
0
0

Op 2 oktober werden docenten, medewerkers van bedrijven en overige relaties van JINC Rotterdam ontvangen voor de kick-off van het nieuwe schooljaar in Theater Zuidplein. De kick-off stond in het teken van de uitreiking van de ‘JINC Rotterdam Awards 2014’. Het publiek mocht met behulp van stemkastjes bepalen wie van de genomineerden op het podium het meeste indruk maakte bij het beantwoorden van een casus, motivatiespeech, bedrijfspitch of opdracht. Mooie anekdotes wisselden de meegenomen spandoeken af. En bij de laatste categorie (Ondernemen doe je zo!) werden de coaches uitgedaagd om hun affiniteit met jongeren te tonen middels een heuse rap en het voorlezen van een stuk straattaal. Een passend einde van een spetterende show!

De winnaars op een rij:

·         Beste Carrière Coach 2014: Monique Meiling (Joulz)

·         Beste Taalgids ‘de Haven’ 2014: Sander Ruisch (Havenbedrijf Rotterdam)

·         Beste Bliksemstagebedrijf 2014: Jos de Graaf en collega’s (Brandweer) 

·         Beste JINC docent 2014: Melissa Ladenius (LMC Pro Talingstraat)

·         Beste Sollicitatietrainer 2014: Ingmar Zum Vorde Sive Vording (Humanitas)

·         Beste Taalgids 2014: Vladimir Vukasovic (Stadhuis Rotterdam) 

·         Beste Ondernemen doe je zo! coach 2014: Lodewijk Lugard (Confius)

 Van harte gefeliciteerd!

Aftrappen bij JINC Utrecht!

$
0
0

Bij X11 school voor Grafimedia vond donderdag 2 oktober de kick-off van JINC Utrecht plaats. De kick-off begon met het afscheid van Hannah Wiegerinck. Na vier mooie jaren als vestigingsdirecteur van JINC Utrecht droeg zij het stokje over aan Mariette van Wessem. Kort sprak Mariette het publiek toe en daarbij gaf zij aan dat het verder helpen van leerlingen een belangrijke gemeenschappelijke factor is. Daarnaast benoemde ze de grote opgave voor JINC Utrecht, namelijk om 50 nieuwe bedrijven te werven om zo onze projecten te kunnen blijven uitvoeren.

Vervolgens namen de aanwezigen, onder meer veel scholen, deel aan een workshop van een klein uur. De keuze bestond uit: een workshop  ouderbetrokkenheid 3.0 gegeven door Peter de Vries van CPS en een workshop Jongerencommunicatie gegeven door DST. Bij de workshop ouderbetrokkenheid 3.0 kreeg het publiek een realistisch beeld van hoe ouders betrokken kunnen worden bij de ontwikkeling van leerlingen. Bij de workshop Jongerencommunicatie werd duidelijk gemaakt hoe jongeren het best bereikt kunnen worden. Rond 18:30 uur was de kick-off afgelopen en was het tijd voor een hapje en drankje.


Genomineerden JINC-Awards 2014 Amsterdam

$
0
0

Op donderdag 27 november vindt de Awardshow 2014 van JINC Amsterdam plaats bij Instock. Tijdens deze feestelijke show bepalen alle aanwezigen welke vrijwilligers, bedrijven en scholen in de prijzen vallen.

Er zijn zeven JINC-Awards te verdelen in verschillende categorieën. De genomineerden hebben in het afgelopen schooljaar deelgenomen aan één of meerdere projecten van JINC en zijn daarbij in het oog gesprongen. Lees hieronder wie de kanshebbers zijn voor een JINC-Award.

Coach van het jaar 2014

De genomineerden in deze categorie hebben zich ingezet als coach voor één van de volgende projecten: Ondernemen doe je zo!, Carrière Coach en Weten wat je wil.

  • Annelies Tichelaar (ING)
  • Remco Roeleveld (Accenture)
  • Paul de Jong (Zelfstandig ondernemer)

Taalgids van het jaar 2014

De genomineerden in deze categorie hebben zich ingezet als taalgids bij het project TaalTrip. De genomineerden hebben een onuitwisbare indruk gemaakt.

  • Claire van Kampen (Hampshire Hotel)
  • Melle Dotinga (The Ausbilders)
  • André Burger (Waternet)

Sollicitatietrainer van het jaar 2014

De genomineerden in deze categorie hebben zich ingezet als sollicitatietrainer bij het project Sollicitatietraining. De genomineerden hebben hun expertise over het vak solliciteren met de jongeren gedeeld.

  • Charlotte Nefs (Start People)
  • Shelly Sharon (KLM)
  • Rob Buwalda (PDZ uitzendbureau)

Bliksemstage bedrijf van het jaar 2014

De genomineerden in deze categorie zijn bedrijven die hun bedrijf beschikbaar hebben gesteld voor het project Bliksemstage.

  • Klm Engineering & Maintenance
  • Albert Heijn
  • Stagebureau DMO

WerkWijs werkgever van het jaar 2014

De genomineerden in deze categorie zijn bedrijven die hun bedrijf beschikbaar hebben gesteld voor het project WerkWijs.

  • Raymond Pinas (Altra Jeugdzorg)
  • Jalken Antonia (Deloitte)
  • Ravin Abdoelhak (Campanile Hotel)

JINC school van het jaar 2014

De genomineerden in deze categorie zijn scholen die mee hebben gedaan aan één of meerdere projecten van JINC en zijn daarbij bij JINC in het oog sprongen.

  • College de Meer
  • Huygens College
  • Basisschool Shri Laksmi

Jincertje van alles 2014

De genomineerden in deze categorie zijn vrijwilligers die met meerdere projecten hebben meegedaan in het afgelopen schooljaar en als echte JINC-ambassadeur gezien kunnen worden.

  • Frans Rodenburg (Eigen zaak)
  • Nicolette den Hartog (Manpower)
  • Piet Prins (Pensionaris, voorheen Stadsbank van Lening)

280 Rotterdamse jongeren aan de slag als ambachtsman.

$
0
0

Vanaf dinsdag 28 oktober gaan ruim 280 leerlingen uit Feijenoord (basisschool en vmbo) kennis maken met de meest uiteenlopende ambachten: van drukker tot kledingmaker, bakker, tuinier, schoenmaker en van houtbewerker tot  jammaker of ijzersmid. Tijdens deze bijzondere Bliksemstages gaan ze ook echt even zelf aan de slag. Steeds minder jongeren kiezen voor een carrière in een ambacht, terwijl de sector om personeel staat te springen. De Ambachtenweken duren tot en met 6 november en worden georganiseerd door JINC, een non-profit organisatie die jongeren een betere start op de arbeidsmarkt geeft.

Nederland heeft volgens het HBA (Hoofdbedrijfschap Ambachten) de komende zeven jaar 250.000 nieuwe vaklieden nodig. Toch kiezen maar weinig jongeren voor een ambachtelijk beroep. Met name de technische ambachten zoals: metselaar en elektrotechnicus staan te springen om nieuwe aanwasTijdens de ambachtenweken maken leerlingen niet alleen kennis met oude bekende ambachten zoals ijzersmid of bakker, maar maken ze ook kennis met nieuwe ambachten. Bijvoorbeeld: het ontwikkelen van Apps of websites ontwerpen en bouwen. 

Ervaren hoe het werkt

Een vmbo’er moet op zijn 15e al een keuze maken voor een sector. Het ambachtsvak is voor veel jongeren onbekend terrein en heeft een slecht imago: werken met je handen, weinig salaris. Een hardnekkig vooroordeel, ‘De enige manier om dat te voorkomen is om ze zelf te laten ervaren hoe het is’, aldus Gerlinde van Raalte, vestigingsdirecteur van JINC Rotterdam. ‘Het stijgend aantal vacatures in deze sector biedt kansen voor iedereen. Ook als je uit een omgeving  komt waar het afmaken van school of het vinden van een baan niet van zelfsprekend is.’

 

 

 

Bijzondere dag voor JINC in beeld

$
0
0

Woensdag 17 september 2014 gaat de boeken in als een bijzondere dag voor JINC. Daniël Roos, directeur JINC, opende de beurs op beursplein 5 samen met de 150.000e JINC-leerling. Naast leuke foto’s zijn er ook beelden van de beursgong.

Bekijk hier en hier de beelden! Of bekijk de reportage van OHM!

Een schildpad met een mensenhoofd

$
0
0

Wat is een ‘hijsbalk’? Hoe ziet een ‘gevel’ eruit? En wat betekent ‘bezienswaardigheid’? Op dinsdag 28 oktober trotseerden 20 leerlingen uit groep 5 en 6 van OBS Overvecht, Grote Trekdreef, de kou voor een TaalTrip in hartje Utrecht. Gehuld in dikke jassen en sjaals werden de leerlingen op sleeptouw genomen door verschillende Taalgidsen tijdens TaalTrip ‘De Geschiedenis’. In het centrum van Utrecht leerden Taalgidsen van onder andere de Rabobank en Capgemini de leerlingen allerlei moeilijke woorden over de geschiedenis van Utrecht. Het project TaalTrip helpt leerlingen bij het vergroten van hun woordenschat door hen mee te nemen naar een plek waar ze lastige woorden in hun context zien.

Langs de grachten van Utrecht, in het Stadhuis en in het Academiegebouw kwamen de leerlingen allerlei woorden tegen: van ‘Werfkelder’ tot ‘Kooplieden’ en van ‘Expositie’ tot ‘Steeg’. De leerlingen deden goed mee en waren meer dan enthousiast: “Kijk juf, nog meer kinderkopjes! En kijk daar, een schildpad met een mensenhoofd!”.

Buiten comfortzone

Hoe is het om een ochtend op pad te gaan met basisschoolleerlingen als Taalgids? Wat draagt het bij? En wat levert het op? Jane Bouman (Rabobank Utrecht e.o.) gaf voor het eerst een TaalTrip en was erg enthousiast: “Als Rabobank staan we midden in de samenleving en zijn we dichtbij en betrokken bij veel leefbaarheidsinitiatieven in de stad. We vinden het belangrijk dat jongeren ook midden in de samenleving  staan en hun stad beter leren kennen. Het project TaalTrip biedt hiervoor een hele mooie uitkomst. Een TaalTrip speelt zich af buiten de comfortzone van leerlingen waardoor ze meer van de wereld zien en leren. Het geeft een voldaan gevoel om bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van de leerlingen.” Ook voor Jeannet Waardenburg (Capgemini) was de eerste keer als Taalgids een succes: “Het is ontzettend leuk om een TaalTrip te geven! Het zijn kinderen en ze zijn druk en enthousiast, waardoor je soms het idee krijgt dat de woorden langs ze heengaan. Op het eind merk je echter dat ze veel hebben opgepikt en alles uitgebreid kunnen uitleggen. Het is waardevol om te zien dat het zoveel resultaat heeft.”

Na een potje bikkelen (ouderwets spelletje) op het Domplein liep de TaalTrip ten einde en gingen de leerlingen terug naar school om verder aan de slag te gaan met de woorden. “Ik zal nooit meer vergeten dat regént iets anders is dan régent!”

Wilt u als bedrijf net als Rabobank en Capgemini ook een bijdrage leveren aan de projecten van JINC? Bijvoorbeeld middels een TaalTrip, Bliksemstage of een Sollicitatietraining voor jongeren? Neem contact op via http://www.jinc.nl/contact/algemeen of bel met Mariëtte van Wessem (vestigingsdirecteur JINC Utrecht) op 030 - 760 08 44.

JINC maakt vmbo'ers warm voor techniek

$
0
0

Dinsdag 4 november start JINC de landelijke Techniekweek waarbij 630 vmbo’ers  aan de slag als bijvoorbeeld elektricien, app-bouwer, brugbestuurder of lasser. Het doel: ervaren hoe het is om een technisch beroep uit te oefenen. Met een enorm tekort aan mensen in de technische sector liggen de banen voor het oprapen. Toch kiezen steeds minder jongeren voor een carrière in de techniek. JINC is een non-profitorganisatie die jongeren op weg helpt naar een goede start op de arbeidsmarkt. De Techniekweek vindt plaats in Rotterdam, Hoofddorp, Utrecht en Amsterdam.

Om de leerlingen op te warmen wordt de Techniekweek afgetrapt door leerlingen van het Trajectum College bij Installatiewerk Midden in Utrecht met een battle ‘light your lamp’: wie krijgt de lamp het snelst aan? Daarna maken de leerlingen ter plekke kennis met techniek via: een Bliksemstage installatiewerk van JINC, een techniekavontuur van De Uitvinders en een kijkje in de OTIB bus.

De Techniekweek wordt mede mogelijk gemaakt door Platform Bèta Techniek. De ambitie van het Platform Bèta Techniek is dat 40% van alle afgestudeerden (vmbo, havo, vwo, mbo, hbo en wo) een bèta technische opleiding heeft genoten. Gedurende het hele jaar gaan ruim 2.000 leerlingen op Bliksemstage in de technische sector. Bovendien hebben meer dan 60 nieuwe bedrijven zich aangesloten bij JINC om een aantal keer per jaar een groepje leerlingen te ontvangen.

Op sollicitatiegesprek bij zorgbestuurders

$
0
0

Woensdag 5 november vonden speciale sollicitatietrainingen plaats bij het Montessori College Oost. VMBO-leerlingen die voor de sector Zorg en Welzijn hebben gekozen kregen namelijk een sollicitatietraining van een zorgbestuurder, o.a. Cordaan-bestuurster Joke van Lonkhuijzen en directeur BovenIJ ziekenhuis Edwin van der Meer stonden voor de klas.

Voorafgaand aan de training hadden de leerlingen een sollicitatiebrief en CV gemaakt. Verschillende vacatures passeerden de revue: van schoonheidsspecialiste tot thuiszorgmedewerkerster. Joke en Edwin traden afwisselend op als directeur van het bedrijf waar de leerling een sollicitatiebrief naartoe had gestuurd. Na afloop van de sollicitatie gaven de leerlingen elkaar feedback. en dat leverde waardevolle tips op.  Zoals: bedenk dat je zelf ook vragen mag stellen tijdens een sollicitatiegesprek.

Het oefenen van solliciteren is niet alleen handig voor het vinden van een stage, maar ook voor het  zoeken naar je eerste baan en dan zou zomaar kunnen dat de leerlingen ooit opnieuw tegenover Joke of Edwin zitten.

Genomineerden JINC-Awards 2014

$
0
0

Op donderdag 27 november vindt de Awardshow 2014 van JINC Amsterdam plaats bij Instock. Tijdens deze feestelijke show bepalen alle aanwezigen welke vrijwilligers, bedrijven en scholen in de prijzen vallen.

Er zijn zeven JINC-Awards te verdelen in verschillende categorieën. De genomineerden hebben in het afgelopen schooljaar deelgenomen aan één of meerdere projecten van JINC en zijn daarbij in het oog gesprongen. Lees hieronder wie de kanshebbers zijn voor een JINC-Award.

Coach van het jaar 2014

De genomineerden in deze categorie hebben zich ingezet als coach voor één van de volgende projecten: Ondernemen doe je zo!, Carrière Coach en Weten wat je wil.

  • Annelies Tichelaar (ING)
  • Remco Roeleveld (Accenture)
  • Paul de Jong (Zelfstandig ondernemer)

Taalgids van het jaar 2014

De genomineerden in deze categorie hebben zich ingezet als taalgids bij het project TaalTrip. De genomineerden hebben een onuitwisbare indruk gemaakt.

  • Claire van Kampen (Hampshire Hotel)
  • Melle Dotinga (The Ausbilders)
  • André Burger (Waternet)

Sollicitatietrainer van het jaar 2014

De genomineerden in deze categorie hebben zich ingezet als sollicitatietrainer bij het project Sollicitatietraining. De genomineerden hebben hun expertise over het vak solliciteren met de jongeren gedeeld.

  • Charlotte Nefs (Start People)
  • Shelly Sharon (KLM)
  • Rob Buwalda (PDZ uitzendbureau)

Bliksemstage bedrijf van het jaar 2014

De genomineerden in deze categorie zijn bedrijven die hun bedrijf beschikbaar hebben gesteld voor het project Bliksemstage.

  • KLM Engineering & Maintenance
  • Albert Heijn, Bijlmerplein
  • Stagebureau DMO

WerkWijs werkgever van het jaar 2014

De genomineerden in deze categorie zijn bedrijven die hun bedrijf beschikbaar hebben gesteld voor het project WerkWijs.

  • Raymond Pinas (Altra Jeugdzorg)
  • Jalken Antonia (Deloitte)
  • Ravin Abdoelhak (Campanile Hotel)

JINC school van het jaar 2014

De genomineerden in deze categorie zijn scholen die mee hebben gedaan aan één of meerdere projecten van JINC en zijn daarbij bij JINC in het oog sprongen.

  • College de Meer
  • Huygens College
  • Basisschool Shri Laksmi

Jincertje van alles 2014

De genomineerden in deze categorie zijn vrijwilligers die met meerdere projecten hebben meegedaan in het afgelopen schooljaar en als echte JINC-ambassadeur gezien kunnen worden.

  • Frans Rodenburg (Eigen zaak)
  • Nicolette den Hartog (Manpower)
  • Piet Prins (Pensionaris, voorheen Stadsbank van Lening)

JINC Brabant viert eerste jubileum met speciale sollicitatietraining

$
0
0

Donderdag 20 november leerden Brabantse directeuren 200 vierdeklassers van de Bossche Vakschool de fijne kneepjes van het solliciteren. De training wordt georganiseerd door JINC vanwege het 1-jarig jubileum en vindt plaats bij ‘founding father’ Ricoh. Deelnemende directeuren zijn o.a. afkomstig van FC Den Bosch, Van Lanschot, Brabant Wonen, De Kleine Meijerij en Riemersma Leasing. Bovendien stond tijdens deze speciale editie oud bondscoach en olympisch goud winnaar Marc Lammers voor de klas.

‘Net echt’
Normaal gesproken vinden de Sollicitatietrainingen plaats op school, maar dit keer op het kantoor van Ricoh. Deze locatie zorgde voor een levensechte ervaring. En dat betekende eerst melden bij de receptie, badge ophalen in de lift met mannen en vrouwen in ‘pak’ en kletsen bij het koffieapparaat. Volgens de meester ‘een realistische aanvulling op het reguliere lesprogramma’. En ook de leerlingen vonden het ‘net echt’ en bovendien leerzaam: ‘Ik weet nu dat ik vragen mag stellen bij een sollicitatie en dat ik niet zomaar alles op social media moet zetten’. De gouden tip vandaag kwam van Marc Lammers: ‘Iedereen heeft talent, het gaat erom dat je uitvindt wat dat is.’

Stimuleringsprijs
Na afloop van de training ontving JINC een cheque van GEA Grasso. Deze stimuleringsprijs is door Weener XL in het leven geroepen om bedrijven te belonen die zich inzetten voor een betere (arbeids)positie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dymph Vroegh, vestigingsdirecteur JINC Brabant nam de prijs dankbaar in ontvangst.

1 jaar JINC Brabant
Sinds de start van JINC in Brabant hebben ruim 1.600 leerlingen in Den Bosch en Eindhoven een Sollicitatietraining gehad of zijn op Bliksemstage geweest. Volgend jaar wil JINC meer dan 2.000 Brabantse leerlingen bereiken en de ambitie voor 2017 reikt nog verder: uitbreiden naar 3.00 leerlingen en ook nieuwe projecten starten. Scholen die o.a. meedoen met de projecten van JINC zijn: Van Maerlant, Sancta Maria, Noorderlicht, Nour en de Bossche Vakschool.

1.200 leerlingen bereikt in eerste jaar JINC Almere!

$
0
0

JINC Almere groeit hard! In mei 2013 vonden de eerste gesprekken met de gemeente, onderwijs, bedrijfsleven en woningcorporaties in Almere plaats. En nu, anderhalf jaar later, zijn al ruim 1.200 Almeerse leerlingen op Bliksemstage geweest of hebben een Sollicitatietraining gekregen. Aan de projecten nemen zeven basisscholen, een praktijkschool en twee vmbo-scholen deel. Om dit mogelijk te maken, doen ruim 50 verschillende bedrijven uit Almere aan de projecten mee. Ze openen hun deuren voor een bedrijfsbezoek of verzorgen een Sollicitatietraining.

Top ervaring
Inge Kirsten, decaan op het Buitenhout College, blikt terug op de eerste kennismaking met JINC: ‘Leerlingen moeten al op jonge leeftijd een studierichting kiezen, vooral op het vmbo, en dat terwijl ze vaak nog helemaal geen beeld of idee van de verschillende sectoren hebben. Op onze school besteden we dan ook veel tijd en energie aan het zo goed mogelijk voorbereiden van de leerlingen op deze studiekeuze. Onze samenwerking met JINC is daar echt een aanwinst bij. Zo zijn op 18 november 130 van onze 3e klassers op Bliksemstage geweest. Dit was voor hen een top ervaring! Het geeft ze de mogelijkheid om mee te kijken in de wereld van professionals en dat maakt ze enthousiast.’ Niet alleen de leerlingen, maar ook de mentoren houden er positieve ervaringen aan over. ‘De Bliksemstages zorgen ervoor dat de loopbaangesprekken na afloop veel meer opleveren en diepgang krijgen. De leerlingen ervaren zelf of de werkzaamheden wel of niet bij hen passen. Dat is niet uit een boek te leren en maakt een loopbaangesprek nog zinvoller.’

Naast de Bliksemstages heeft het Buitenhout College dit najaar ook deelgenomen aan het project Sollicitatietraining van JINC. Op 8 oktober kregen 119 leerlingen uit de vierde klas een Sollicitatietraining van mensen uit het bedrijfsleven. ‘Het project begint met een gedegen voorbereiding tijdens de lessen Nederlands aan de hand van het lesmateriaal dat JINC beschikbaar stelt. Het is voor de leerlingen ontzettend leerzaam om een brief en CV te schrijven. Het voeren en observeren van een ‘echt’ sollicitatiegesprek met mensen uit het bedrijfsleven geeft daar een extra draai aan en levert een waardevolle ervaring voor de leerlingen op met bruikbare feedback van de trainers’, vertelt Inge. ‘Ik zag de leerlingen tijdens de training groeien. Ze moeten zich voorbereiden, krijgen feedback en voelen zich serieus genomen. Door te werken met mensen uit het bedrijfsleven krijgen ze het gevoel dat het voor het ´echie´ is. Tegelijkertijd voelen ze dat ze straks een keuze moeten maken en dat het tijd wordt om daar over na te denken.’

Partners
Om de JINC-projecten mogelijk te kunnen maken, dragen in Almere naast de Gemeente en het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid ook Adecco, Athlon Car Lease, Coca Cola, Echnaton, Flevoziekenhuis, ING, Manpower, Pon, PRO Almere, Van Lanschot Bankiers en woningcorporatie Ymere financieel bij. Voor 2015 heeft de volgende partner zich al gemeld. Ook Mobiel Centre gaat Almeerse leerlingen helpen bij een goede start op de arbeidsmarkt. Naast de Bliksemstages en Sollicitatietrainingen gaat JINC vanaf 2015 ook het project TaalTrip voor leerlingen uit groep 5 en 6 van Almeerse basisscholen aanbieden.

And the winner is...

$
0
0

Donderdag 27 november vond de Awardshow 2014 van JINC Amsterdam plaats in het Ketelhuis. Tijdens deze feestelijke show bepaalden alle aanwezigen welke vrijwilligers, bedrijven en scholen in de prijzen vielen. Alle genomineerden hebben afgelopen schooljaar deelgenomen aan één of meerdere projecten van JINC. Wie gingen naar huis met een award?

Coach van het jaar 2014: Paul de Jong (Zelfstandig ondernemer)

Taalgids van het jaar 2014: Claire van Kampen (Hampshire Hotel)

Sollicitatietrainer van het jaar 2014: Charlotte Nefs (Start People)

Bliksemstage bedrijf van het jaar 2014: KLM Engineering & Maintenance

WerkWijs werkgever van het jaar 2014: Ravin Abdoelhak (Campanile Hotel)

JINC school van het jaar 2014: College de Meer

Jincertje van alles 2014: Piet Prins 

Alle winnaars: gefeliciteerd! En alle vrijwilligers: bedankt!

Daarom doen wij mee met de projecten van JINC!

$
0
0

Op donderdag 27 november vierde JINC een spetterende Awardshow! Tijdens deze show maakten verschillende genomineerden kans op een echte JINC-award. Op het podium kregen zij een quiz of casus voorgelegd of mochten zij vertellen waarom ze deelnemen aan de projecten van JINC. Ook de genomineerden in de categorie "JINC school van het jaar" hadden inspirerende motivaties voorbereid, maar door een misverstand kregen zij helaas niet de kans om deze te laten horen. Daarom willen wij de motivaties hier graag alsnog laten zien, want ze zijn het waard om te lezen! Shri Laksmi basisschool, College de Meer en het Huygens College, dank voor jullie mooie motivaties!

 

Motivatie deelname JINC Shri Laksmi basisschool:

"Ik ben juf Nirmala Shankar van groep 7 van de basisschool Shri Laksmi.

De leerlingen van groep 7 en 8 doen mee met de projecten van JINC, omdat onze leerlingen weinig rolmodellen hebben en vaak niet weten hoe het reilt en zeilt in het bedrijfsleven. JINC leert dat onze kinderen. JINC maakt de onzichtbare beroepen zichtbaar voor onze leerlingen. Hierdoor wordt de horizon van de kids verbreed. De Bliksemstages geven ook een beeld van hoe er in een organisatie met elkaar samen wordt gewerkt. De leerlingen vinden het een uitdaging om met de praktijkopdrachten aan de slag te gaan en de vaardigheden te ontdekken. Het lesmateriaal is goed, de organisatie is prima, reflectie is direct en de voorbereidingen maken een goede indruk bij ons.

Last but not least Shri Laksmi school werkt al heel lang en goed samen met JINC. Ik zou zeggen, ga zo door! Jong geleerd is oud gedaan."

 

Motivatie deelname JINC College de Meer:

"Ik ben Naomi van der Linde, en werk in februari 2015, met ontzettend veel plezier, alweer 10 jaar op College de Meer. Sinds dit schooljaar ben ik decaan bovenbouw, maar ik ben als mentor al jaren op de hoogte van alle zaken die de school samen met JINC organiseert. Mij is gevraagd om te motiveren waarom wij, College de Meer, de JINC AWARD voor Beste School 2014 zou moeten winnen.

Stel je eens voor: Ik vertegenwoordig de leerling, en jullie – het publiek -  de grote boze buitenwereld die op jonge leeftijd al zóveel van mij verwacht: mezelf ontwikkelen, goede cijfers halen en dan óók nog  beslissingen nemen die belangrijk zijn voor mijn toekomst, die misschien zelfs de rest van mijn leven bepalen. En dat alles terwijl ik nu nog op een school zit waar ik mijn vingertje in de lucht moet steken om te vragen of ik naar het toilet mag.

We zijn op College de Meer, onder andere in samenwerking met JINC, met een toegewijd team élke dag bezig om onze leerlingen, met allerlei verschillende sociale en culturele achtergronden, voor te bereiden op deze cruciale beslissingen en de o zo moeilijke en spannende zoektocht naar hun plekje in de maatschappij.

Op College de Meer is ons doel altijd de leerling de mogelijkheid geven zelf de best mogelijke keuze te maken voor de toekomst: hoeveel coaches er ook komen en gaan, welke bliksemstages de leerlingen ook bezoeken: de persoonlijke ontwikkeling van de leerling staat tijdens deze zoektocht altijd op 1. De samenwerking met JINC, de inzet van alle coaches en de bedrijven die alle geweldige bliksemstages hebben georganiseerd hebben ons hier de afgelopen jaren zeer bij geholpen!"

Tegelen bij Thunnissen

$
0
0

Hoe is het om bij een bouwbedrijf te werken? Welke beroepen kom je tegen en wat komt er kijken bij het bouwen van een nieuw huis? Vmbo-leerlingen uit de tweede klas van het Hoofdvaart College uit Haarlem kregen antwoord op al hun vragen tijdens een Bliksemstage bij Thunnissen Bouw in Heemstede.

Goede kleding en een helm om je te beschermen tegen vallend puin mogen niet ontbreken op een dag in de bouw. Vergeet deze spullen daarom nooit als je op pad gaat naar een terrein waar druk wordt gebouwd. Een wijze les die je de leerlingen van het Hoofdvaart College niet hoeft te leren. Zij stonden om half tien al helemaal klaar in hun eigen oranje overalls, meegenomen van huis! Normaal gesproken zorgt het Bliksemstagebedrijf voor de benodigde spullen, maar met deze enthousiaste leerlingen van een technische opleiding bleek dat niet nodig.   

In een nog leegstaande en kale villa staken de leerlingen de handen uit de mouwen. Onder leiding van een echte tegelzetter en een elektricien gingen de leerlingen aan de slag met metsel en een heleboel tegels, de opdracht: maak het woord JINC door elke letter op een aparte muur te tegelen. Als puzzelstukjes werden de tegels op de goede plek gemetseld. Als snel werd JINC zichtbaar en kon de laatste tegel vastgezet worden. Het resultaat zie je op de foto!

Viewing all 226 articles
Browse latest View live